Διαδικασία παραγωγής

Διαδικασία παραγωγής

Οι πρώτες ύλες

Επιλογή & παραλαβή των πρώτων υλών. Έλεγχος ποιότητας.

Η πιο σημαντική φάση της παραγωγικής διαδικασίας είναι η προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών. Πραγματοποιείται αυστηρός έλεγχος σε όλα τα στάδια. Από την επιλογή μέχρι την παραλαβή τους στις εγκαταστάσεις μας. Για να επιτευχθεί αυτό διατηρούμε σταθερές σχέσεις με συνεργαζόμενους παραγωγούς και προμηθευτές. Χρησιμοποιούνται πάντα τα καλύτερα υλικά με στόχο την παραγωγή κορυφαίας ποιότητας ούζου από απόσταξη 100%.

Ο γλυκάνισος Λισβορίου

Το σημαντικότερο συστατικό που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα και γαλάκτωμα στο ούζο και το διαφοροποιεί από άλλα ποτά είναι ο γλυκάνισος με την επιστημονική ονομασία Pimpinella Anisum. Όταν βέβαια αυτός προέρχεται από το Λισβόρι της Λέσβου, τότε το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό (Περισσότερες πληροφορίες για τον γλυκάνισο Λισβορίου).

Βότανα & δημητριακά

Εκτός από τον γλυκάνισο Λισβορίου, στην παραγωγή ούζου χρησιμοποιούνται και άλλα βότανα, ρίζες και δημητριακά της Λεσβιακής γης. Κριθάρι, καλαμπόκι, αλάτι από τις αλυκές Πολιχνίτου, κρεμμύδια, μαστίχα Χίου και άλλα μυρωδικά συμμετέχουν στη σύνθεση ενός μοναδικού μπουκέτου για το απόσταγμα που θα παραχθεί.

Η αιθυλική αλκοόλη

Χρησιμοποιείται αιθυλική αλκοόλη 96° γεωργικής προέλευσης από ζαχαρότευτλα που καλλιεργούνται κατά κανόνα στην Βόρεια Ελλάδα. Η συγκεκριμένη αιθυλική αλκοόλη, πεντακάθαρη και διαυγής είναι η πιο κατάλληλη και ουδέτερη οργανοληπτικά για να «υποδεχθεί» τον γλυκάνισο και τα άλλα μυρωδικά.

Το νερό

Οι παλιοί ποτοποιοί έλεγαν ότι νερό καλής ποιότητας θα δώσει εξαιρετικό ούζο. Έτσι κι εμείς, πιστοί στην γνώση και την παράδοση των προκατόχων μας, χρησιμοποιούμε πάντα καθαρό, μαλακό και κατάλληλα επεξεργασμένο νερό αποκλειστικά από την περιοχή μας.

Οι άνθρωποι

Στην παραγωγή οι άνθρωποί μας παίζουν σημαντικό και ουσιώδη ρόλο. Κατάλληλα εκπαιδευμένο και πολύπειρο ανθρώπινο δυναμικό απασχολείται για την παραλαβή των πρώτων υλών και τον έλεγχο ποιότητας σε όλα τα στάδια προκειμένου να παραχθεί άριστο αποτέλεσμα.

Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας!

Η αγάπη του ποτοποιού

Μπορεί να υπάρχουν τα τελειότερα τεχνολογικά μέσα, να χρησιμοποιηθούν τα καλύτερα υλικά, όμως αν δεν υπάρχει η αγάπη και η ψυχή του ποτοποιού δεν μπορεί να υπάρξει καλό αποτέλεσμα.

Έτσι κι εμείς στην ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΑΒΕΕ, με παράδοση στην απόσταξη ούζου πάνω από 120 χρόνια με συνέπεια και αδιάκοπη προσπάθεια βάζουμε το καλύτερο συστατικό: την αγάπη μας για καλό ούζο!

Η απόσταξη

Ο γλυκάνισος Λισβορίου, τα αρωματικά φυτά και τα υπόλοιπα υλικά, αφού καθαρισθούν επιμελώς, μπαίνουν σε χάλκινους άμβυκες μαζί με την αιθυλική αλκοόλη και σιγοβράζουν για 9,5 ώρες περίπου. Ο ατμός του μίγματος οδηγείται μέσω ενός τοξοειδούς σωλήνα προς τον ψύκτη. Εκεί καθώς περνάει από το σπιράλ του ψύκτη, όπου υπάρχει διαρκής ροή νερού, υγροποιείται και έτσι ξεκινάει η πρώτη παραλαβή του αποστάγματος.

Στην αρχική φάση της απόσταξης, οι πρώτες ποσότητες αποστάγματος (κεφαλές) απορρίπτονται. Στην συνέχεια παραλαμβάνουμε μόνο την «καρδιά» του αποστάγματος 68°-70° περίπου. Στην τελευταία φάση θα απορριφθούν και οι τελευταίες ποσότητες (ουρές). Έτσι παραλαμβάνουμε ένα καθαρό απόσταγμα το οποίο μεταφέρεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να «ηρεμήσει» για μία εβδομάδα.

Ακολουθεί η αραίωση με μαλακό, επεξεργασμένο νερό προκειμένου να φθάσουμε στον επιθυμητό αλκοολικό βαθμό ανάλογα με τον τύπο ούζου που θα παραχθεί. Ειδικά για το Ούζο Σαμαρά 42% vol. κόκκινο, προσθέτουμε αγνό βραβευμένο μέλι του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λέσβου αντί ζάχαρης.

Η ωρίμανση & εμφιάλωση

Το τελικό μίγμα θα πρέπει να παραμείνει 1-2 μήνες σε ανοξείδωτες δεξαμενές για να ομογενοποιηθεί, να δέσει το «σώμα» του αποστάγματος και να αναπτυχθούν τα τελικά αρωματικά χαρακτηριστικά του.

Το τελικό προϊόν, ένα ούζο πλέον με απόσταξη 100%, φιλτράρεται, εμφιαλώνεται με όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και διατίθεται στην αγορά έχοντας τηρηθεί όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και ποτών.