Ο γλυκάνισος Λισβορίου

Ο γλυκάνισος Λισβορίου

Το σημαντικότερο συστατικό που δίνει το χαρακτηριστικό άρωμα και γαλάκτωμα στο ούζο και το διαφοροποιεί από άλλα ποτά είναι ο γλυκάνισος με την επιστημονική ονομασία Pimpinella Anisum. Όταν βέβαια αυτός προέρχεται από το Λισβόρι της Λέσβου, τότε το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Καλλιεργείται πάνω από 60 χρόνια στην νότια Λέσβο και αποκλειστικά στο χωριό Λισβόρι σε παραλιακές εκτάσεις. Το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής, τα γόνιμα και στραγγισμένα εδάφη σε συνδυασμό με την αλμύρα και το δροσερό αεράκι του κόλπου της Καλλονής, προστατεύουν τον γλυκάνισο και του προσφέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά.

Το φυτό είναι ποώδες, χαμηλό σχετικά σε ύψος (περίπου 80-90 εκατοστά σε πλήρη ανάπτυξη). Είναι ξερικό, σχετικά ευαίσθητο στη ζέστη και δεν «αγαπάει» τις βροχές μετά τον Απρίλιο. Η σπορά γίνεται τον Φεβρουάριο και η συγκομιδή, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τον Ιούλιο. Η στρεμματική απόδοση είναι μικρή και κυμαίνεται στα 50-70 κιλά ανά έτος. Μετά από κάθε σοδειά επιβάλλεται αγρανάπαυση για το κάθε κτήμα σποράς.

Περιέχει πολλά αιθέρια έλαια με κυριότερο την ανηθόλη η οποία χαρίζει στο ούζο αριστοκρατικό άρωμα και πλούσιο γαλάκτωμα όταν έρθει σε επαφή με το νερό.

Σύμφωνα με μελέτες, ο γλυκάνισος έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες όπως:

  • Καταπραύνει τα ενοχλητικά συμπτώματα των στομαχικών διαταραχών και κολικών και γενικών προβλημάτων του πεπτικού συστήματος.
  • Περιορίζει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας (σε ελεγχόμενες ποσότητες).
  • Δρα ευεργετικά στην καταπολέμηση του άσθματος, της βρογχίτιδας και λοιπών προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος.

Επίσης, χρησιμοποιείται στην μαγειρική και στην αρτοποιία.

Η μοναδική αυτή ποικιλία δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στο ούζο Μυτιλήνης. Ένα ούζο που αγαπήθηκε και καθιερώθηκε στη συνείδηση των καταναλωτών ως ένα εκλεκτό ποτό για να συνοδεύει τη χαρά και τη διασκέδαση των ανθρώπων.